zaterdag 15 december 2012

Buiten guur en nat, binnen kerstsfeer.



Kom maar gezellig binnen, buiten is het ook niks met de kou en de nattigheid, de voordeur staat toevallig op een kiertje.........................en àls we versieren, dan gaan we ook helemaal los.
Je jas mag je natuurlijk ophangen in ons halletje, op naar de warmte.
 
Mensen die ons goed kennen, weten dat we sinds een aantal jaren, de kerstboom ondersteboven aan het plafond hebben hangen. Jaja, iets "geks" hoort gewoon een beetje bij ons. Wij vonden het wel grappig en bovendien hangen de versieringen er mooier in en nog een heel groot pluspunt: we houden zo meer leefruimte over, want het breedste deel van de boom zit tegen het plafond.



Tussen het versieren door, moesten er ook nog een paar ponchootjes af, die Sinterklaas besteld had. Gelukkig waren ze op tijd af en kon ik ze met mijn eigen "Piet" op 5 december af geven.
De kerstversiering komt hier namelijk al begin december in verband met Peter zijn werk, want vaak is het zo druk in de bakkerij dat hij soms blij is als ie thuis is en om dan nog bomen en kransen aan het plafond te hangen...................neeeeuuuu..............vandaar dus.



 D'r zijn wat kerststukken en een krans gefabriceerd van wat lekker ruikend groen en de bos rozen en de hortensia's die ik afgelopen najaar te drogen heb gehangen op mijn hobbykamer, kwamen nu goed van pas.
De hulst in de tuin is een beetje gesnoeid en wat hederablad kon ook gerust van onze plant. De blokken oasis kwamen van de action. Ik had er alleen 2 bosjes nordman, een bosje eucalypthus (jammer hij geurt eigenlijk niet) èn een paar rolletjes lekker afgeprijsd lint, van intratuin voor nodig. Voor de rest, een (zwart gespoten) groot bord en een ronde schaal uit eigen voorraad en de rieten basis-kransen heb ik ook altijd op voorraad en ze worden nog hergebruikt ook. De ballen worden ook ieder jaar gebruikt natuurlijk.
De dennenappels zijn jaren geleden gevonden bij de Loonse en Drunense duinen en wachten op zolder, telkens op een nieuwe leuke bestemming.
Voor een goed tientje waren we klaar met de
kerststukken, de krans en de voordeurversiering. Ga daar maar eens om bij de bloemist ;-)

 Iedere avond gaan de kaarsen aan en hebben we voorpret. Lekker kopje thee of koffie, mooi tijdschrift, lekker breiwerkje en de tv of muziek erbij................wie doet ons wat?!

Intussen ruikt het hier af en toe heerlijk naar een ambachtelijke bakkerij. Ons keukentje verandert daar namelijk geregeld in............Peter bakt, en hoe!!!! Worstenbroodjes, kerststollen, sukadebrood............mmmmmmmm. Omdat we dus maar een klein keukentje hebben, staat alles dan in de kamer op roosters op tafel, te geuren en af te koelen. Helaas moet alles nog eventjes in de vriezer, want vers van te voren bakken, dat gaat niet lukken natuurlijk, want Peter heeft het dan te druk in de bakkerij waar hij werkt. Nou zou je zeggen, dan kan ie de spullen daar toch meenemen, maar voor mij bakt ie nèt wat anders als in de bakkerij..............kan ik ook lekker mee smullen met de feestdagen. Bovendien heeft het wel wat dat "gebak" thuis. Bovendien heb ik zelf de laatste dagen voor kerst de oven nog nodig want ik bak al 30 jaar een traditionele tulband (of meerdere) met verschillende noten, krenten en rozijnen, appel, sukade en gember.......................en als ie uit de oven is, worden er gaatjes in geprikt en gaat er rum over.................en nog meer rum................en nog meer rum..............en met kerst zelf een dikke laag poedersuiker mmmmmmmmmmmmmmm.

We moeten nog op kadootjesjacht, want we doen met ons gezin op 1e kerstdag, een kerstspel met pakjes................we kopen voor een vastgesteld (klein) bedrag, minimaal 5 kadootjes per stel, alles gaat op een hoop, en spelen en lachen maar want dat spel is goed voor een paar uurtjes heel veel plezier. Daarna wordt het lekker met zijn allen eten, niet idioot veel, maar wel lekker (hopen we toch!)
De tweede kerstdag, halen we mijn ouders op, voor een gezellig ontbijtje hier, met zijn viertjes.

Ik wil iedereen vast hele fijne "warme" kerstdagen wensen, ook namens Peter natuurlijk.

2 opmerkingen:

  1. Wat een geweldig idee om de kerstboom aan het plafond te hangen. Dat heb ik nog nooit ergens gezien ;-). Zou best eens een nieuwe trant kunnen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze zijn te koop hoor Hanneke, maar zo ongelooflijk duur. Manlief heeft dus een middag gestoeid met een gewone boom met van die insteekringen en na die verbouwing kon deze boom dus aan het plafond. Hier hangt ie al een jaartje of 7, 8 zo dus;-)

      Verwijderen