woensdag 16 januari 2013

Het nieuwe jaar, gezellig begonnen en daarna meteen weer met beide pootjes op de grond.


Allereerst wil ik iedereen een gezond en gelukkig jaar toewensen, maar buiten dat ook een jaar met veel grote en kleine mooie momenten, een jaar met heel veel plezier waarin je veel glimlacht, veel pret maakt, soms tranen over je wangen hebt van het lachen en veel schatert....................komt toch mijn levensmotto weer naar boven: Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!
En natuurlijk, misschien wel het belangrijkst voor een fijn jaar, heel veel liefde gewenst, van partners, van kinderen, misschien wel kleinkinderen en alle anderen die je lief zijn.


We hebben hele gezellige kerstdagen gehad. De eerste kerstdag met de kinderen en Luna natuurlijk. D'r waren kadootjes voor bij het vermaarde kerstspel (gewoon te downloaden van internet en goed voor een paar uurtjes pret) en we hebben daarna heerlijk samen gegeten. Voor tussendoor was er meer dan genoeg te snoepen, waarvan zoveel over was dat we nog genoeg hadden tot in het nieuwe jaar.
Tweede kerstdag hebben we mijn ouders opgehaald voor een ontbijt hier bij ons. Peter bakt stollen, worstenbroodjes en sucadebrood voor de kerst en daar genieten mijn ouders ontzettend van...........een paar potten thee, veel geklets en ook wat serieuzere gespreksonderwerpen en gezelligheid verder, hebben we ze naar huis gebracht.
s'Avonds waren we door oudste en haar vriend, uitgenodigd voor het diner bij hen............Wat hebben ze ons verrast met hun kookkunsten. We hebben d'r heerlijke, mooi opgediende gerechten gegeten en we voelden onszelf echt verwend met onze pootjes onder hun sfeervol gedekte kersttafel. Zelfs de vogeltjes in onze tuin waren niet vergeten, want we kregen een leuke mand met een prachtige, door oudste zelf gemaakte vogeltaart mee naar huis. Inmiddels hebben d'r veel soorten grote en kleine vogels ruzie om gemaakt of gezellig gezamenlijk van gegeten en is ie al weer op. Dat was de tweede zeer riante taart die dit seizoen soldaat gemaakt is..............gelukkig bàrsten we hier danook van de vogels.


Het oude jaar hebben we hier lekker samen voor de buis, met zijn tweetjes afgesloten en we zijn met een lekker glaasje champagne aan het nieuwe begonnen. Héél rustig, want in ons deel van de straat was maar één ander stel thuis (dat hadden we nog nooit meegemaakt).
Op nieuwjaarsdag rouleert de nieuwjaarsborrel van de familie van mijn man, tussen de zussen en broer van Peter èn wij zijn één keer in de vier jaar ook zelf aan de beurt natuurlijk. Af en toe wordt van de vaste volgorde afgeweken om het spannend te houden of om iemand te ontzien. Dit jaar waren we bij de broer van Peter en zijn man en zijn we voorzien van een heerlijk brunchbuffet, champagne en veel gezelligheid en goede wensen natuurlijk. Natuurlijk zijn we daarna ook nog even bij mijn ouders langs geweest om allerlei goede wensen uit te wisselen en kwamen we met een auto vol geladen met lapjes, knoopjes, leer en andere fröbelspulletjes thuis.


Na al 't gefeest kwam de harde realiteit van 't gewone leven weer om de hoek en heb ik me eens gestort op het mailtje dat ik kerstavond van de apotheek kreeg. Het ging over het preferentiebeleid dat de verzekeraars in 2013 gaan voeren m.b.t. de verstrekking van medicijnen. Deels is dat ingegeven door de regering, deels door hun eigen "zuinigheid".
Door mijn darmziekte moet ik opletten met wat ik eet, kant en klare dingen komen d'r hier niet in en sommige dingen eet ik gewoon niet, omdat ik door ondervinding weet dat ze bij mij darmontstekingen kunnen veroorzaken. Ook sommige medicijnen of bepaalde merken medicijnen kunnen voor problemen zorgen, alleen al door vulstoffen of toevoegingen buiten de werkzame stoffen om. Vandaar dat bij alle medicijnen die ik gebruik, al een tijd "medische noodzaak" aangegeven was bij de apotheek.
Die term zou niet meer genoeg zijn, d'r zou een formulier door de behandelende arts ingevuld moeten worden om die medicijnen nog vergoed te krijgen in 2013. En dan nog zou de verzekeraar het kunnen weigeren en een goedkopere variant kunnen vergoeden. (evt. kun je dan zelf het restbedrag bijbetalen.)
Zij kunnen zelfs, volgens het formulier, nader onderzoek eisen.
Gelukkig heb ik een huisarts en apotheker, die niet alles voor zoete koek slikken en zij hebben er, samen met mij, een middag aan gewijd om één en ander op papier te zetten. De huisarts heeft daarom moeite genomen een telefoongesprek aan te knopen met de verzekeraar en goed uit te vragen wat nu precies de bedoeling is en dan blijkt dat bij de verzekering zelf ook grote onduidelijkheid hierover bestaat: niet alle medewerkers zijn daar op de hoogte van deze nieuwe regelgeving, of hoe deze geïnterpreteerd moet worden. Blijkbaar zijn er contracten afgesloten met farmaceuten, om medicijnen te fabriceren en dus in grote hoeveelheden te leveren. De prijs wordt daardoor gedrukt en de patiënt is daardoor min of meer door de verzekeraar "verplicht", deze medicijnen te gebruiken ook al zou de arts iets anders voorschrijven.
Het eventueel gevraagde onderzoek zou inhouden dat je dus eerst gewoon die goedkope medicijnen moeten gebruiken, heeft dat dan gevolgen (in mijn geval darmontstekingen of miss. zelfs darmafsluiting) dan zou de verzekeraar daar bewijs van willen d.m.v. een scopie door een specialist of in het laatste geval zou hij dat zien door opname en operatie i.v.m. een afsluiting en dààrna zou dan pas weer het oude medicijn verstrekt kunnen gaan worden.
Dit lijkt ons (de huisarts, de apotheker en mij en mijn omgeving) de omgekeerde wereld en zou toch uiteindelijk vele malen duurder uitpakken. Bovendien wordt dan ook voorbij gegaan worden aan de leefbaarheid van patiënten. Buiten dat is het de vraag of verzekeraars zo niet strafbaar zijn, door aan het advies van de arts(en) voorbij te gaan, alleen om aan bepaalde contracten te kunnen voldoen. En ook van het afsluiten van die contracten, is het de vraag of het juridisch oke is.
Het formulier is ingevuld en met begeleidend schrijven van arts en apotheek, richting verzekering..............en nou wordt het afwachten..............................
Hetzelfde liedje moet binnenkort weer opgevoerd worden met de internist, in de hoop dat hij ook zijn medewerking verleent, maar ik verwacht van wel, mede omdat hij dat in oktober al aankaartte.
Eergisteren ben ik weer voor een scopie geweest, om te kijken of de nieuwe toediening van ontstekingsremmers zijn werk doet. 23 januari moet ik voor de uitslag daarvan op consult en dan zullen we meteen het "gedoe" met de verzekering bespreken.

Intussen blijven we lachen, knutselen en hobby'en, want manlief en ik zijn creatief bezig op het moment.
Bovendien hopen we binnenkort ons terras te kunnen omtoveren tot serre, met glazen deuren die we van een vriend krijgen. Zaterdag gaan schoonzoon en manlief ze ophalen in Deurne (bedankt Marco!!!) en zal er nog een hele klus gaan volgen om een en ander passend te maken. Voor ons gevoel is dat, samen met het langer worden van de dagen, al weer een goede stap in de richting van het voorjaar. Heerlijk, kunnen we weer lekker in de tuin aan de slag! Genoeg plannen dus...............òp naar een hopelijk heel leuk jaar!!!

En nu staat dit blog al ruim een week klaar om te publiceren...............maar kan ik geen foto's toevoegen.................wat ben ik soms blij met al die "internet-dingen"............niet dus. We gaan hier intussen zonder hondje verder, die hebben we afgelopen maandag moeten laten inslapen. Ze was oud, versleten en helemaal op.  Tja..................dan moet het maar zonder foto's deze keer. Lukt het alsnog een keer, dan voeg ik ze toe, want om nou de nieuwjaarswensen nog in juni d'r op te zetten...........;-).
Veel liefs en tot ziens weer!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten